Bij bijna iedereen glipt er tijdens het opstellen van een tekst wel eens een taalfoutje tussendoor. Als dat u ook eens overkomt, is dat dus helemaal niet zo raar. Taalfouten leiden er helaas soms wel toe dat men de inhoud van een offerte of de content op een website niet meer serieus neemt. Bureau Juiste Taal geeft u handige tips om in foutloos Nederlands te communiceren.

De D’s, T’s en DT’s

Het correct gebruiken van d’s, t’s en dt’s is voor veel mensen een van de lastigste aspecten van de Nederlandse taal. Iedereen komt wel eens een situatie tegen waarbij hij of zij denkt: ‘Is dit nu met een -d of met een -dt?’ Hieronder enkele handige tips voor u.

thinking_thought-bubble_doubt

De ik-vorm is altijd zonder het toevoegen van een t. Gebruik als ezelsbruggetje gewoon de stam van het werkwoord, dus: ik loop, ik werk en ik solliciteer. De hij-, zij- en u-vorm worden in de tegenwoordige tijd meestal gevolgd door een t. U krijgt, als u hetzelfde ezelsbruggetje weer gebruikt, dan werkwoorden als: hij loopt, zij werkt en u solliciteert. Gemakkelijk toch?

Test nu uzelf
Is het: U raad nooit wat er gisteren is gebeurd…
Of is het:  U raadt nooit wat er gisteren is gebeurd…

Het juiste antwoord is: U raadt is met een t op het eind. Let maar op: ik loop – u loopt / ik raad – u raadt.

Bureau Juiste Taal levert diensten die er op gericht zijn om u in correct Nederlands te laten communiceren. Wij controleren commerciële uitingen op de aanwezigheid van taalfouten en stellen u in staat deze te verwijderen. Weet u zeker dat u de juiste spelling gebruikt, dat in uw teksten de punten en komma’s op de juiste plek staan en dat het gebruik van d’s, t’s en dt’s correct gebeurt? Vraag een no cure no pay tekstcorrectie aan op www.juistetaal.nl.