Zelf een tekst schrijven

Een goede tekst schrijven blijkt voor velen lastig. Meestal komt dat, omdat men dit niet vaak doet. Als dat voor u ook geldt, kunt u ervoor kiezen om een professionele tekstschrijver of copywriter te vragen om uw teksten te schrijven, maar u kunt natuurlijk ook eerst eens kijken hoever u zelf komt. Wanneer u daarna twijfelt of uw tekst goed in elkaar zit en vrij van taalfouten is, kunt u er altijd nog voor kiezen om de tekst te laten redigeren of corrigeren. Hieronder een aantal schrijftips, waarmee u ongetwijfeld zelf al een heel eind komt met een eigen tekst.

1. Weet wat u vertellen wilt

Hebt u wel eens zo’n tekst gelezen waarvan u dacht: “Waar gaat dit eigenlijk over?” Dat kunt u bij uw tekst gemakkelijk voorkomen door, voordat u begint, in maximaal vijf woorden op te schrijven waarover u het wilt hebben. Dwaalt u tijdens het schrijven af? Kijk dan even naar die korte zin en bepaal of uw tekst hierbij aansluit.

2. De rode draad vaststellen

Nog een tip om mee aan de slag te gaan voordat u begint met schrijven: zet alvast de titel en alle tussenkopjes van uw artikel op papier. Dat brengt u bij aanvang al het gewenste overzicht in uw artikel.

3. De AIDA formule

Wanneer u het lastig vindt om een goede opbouw te kiezen, kunt u gebruik maken van de AIDA formulier. Dit staat voor Aandacht, Interesse, Desire en Action. Kort samengevat zijn dit dus vier stappen:

Aandacht grijpen: dit doet u met een pakkende titel.

Interesse wekken: dit kunt u in de eerste alinea doen door uw lezer aan te spreken.

Desire: dit betekent behoefte opwekken. Voor een informatief artikel is dit niet relevant, maar voor een wervend artikel wel.

Action: dit betekent actie ondernemen. U kunt uw tekst bijvoorbeeld afsluiten met een uitnodiging om vragen via e-mail te stellen.

4. Houd het kort

Hoe vaak leest u een lang artikel helemaal uit? De meeste mensen doen dit niet. Het weerhoudt ze soms zelfs om überhaupt aan een tekst te beginnen. Zorg er dus voor dat uw tekst niet te lang is.

5. Houd het spannend

Is uw tekst toch (iets te) lang? Zorg dan voor wat spanning voor de lezer. Dat kan heel gemakkelijk door iets te melden als “hierover straks iets meer” of “straks zal ik u nog een tip geven”.

6. Gebruik humor

Humor in teksten zorgt er gegarandeerd voor dat mensen uw artikel waarderen. Pas daar wel mee op, want het wordt snel teveel en dan bestaat de kans dat de lezer de inhoud van uw tekst helemaal niet meer serieus neemt.

7. Schrijf ‘vanuit’ de lezer

Het gaat er niet om wat u vertellen wilt, maar om wat de ander wil horen. Ga bij het schrijven van uw tekst dus uit van wat de lezer wil lezen. Als u zichzelf afvraagt hoe u het liefst aangesproken zou willen worden, gaat dat meestal vanzelf.

8. Schrap wat overbodig is

Begin vooral gewoon te schrijven. Zet alles wat in u opkomt op papier. Lees als u klaar bent uw eigen tekst een paar keer door en wees dan kritisch. Schrap alle woorden die dan overbodig lijken. U zult zien dat u dan een duidelijk tekst overhoudt.

Bent u zelf niet zo’n schrijver of ontbreekt het u aan de tijd om bijvoorbeeld content voor uw website te creëren? Onze ervaren tekstschrijvers nemen u deze klus graag uit handen. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek hierover.